2012 m. rugsėjo 25 d., antradienis

Šalčiams sugrįžus...

Na va, ir įsibėgėjo ruduo. Na, bent pas mus Airijoje. Jau dvi dienas pila kaip iš kibiro ir vis daugiau pažįstamų ima skųstis visokiais negalavimais. Vat ir manęs šaltis neaplenkė. Visą savaitgalį praleidau susuktu kaklu, išbertom lūpom ir su neaiškios kilmės alerginiu rinitu. Deja deja... Net ir gydytojai, ir homeopatai serga. O kaip gerai būtų, jei nesirgtume. Vien dėl to būtų verta medicinos mokslus baigti :)

Taigi šį kartą apie peršalimus. Iš tiesų, tai labai sunku apie juos rašyti, nes yra begalė homeopatinių preparatų peršalimams gydyti. Juk peršalimai labai painūs. Jie pasireiškia begale visokiausių būdų ir jų simptomai labai sparčiai keičiasi. Tad čia aptarsiu tik keletą vaistukų. Gal kažkas ir jums tiks? O jei ne, gal ateis noras apsilankyti pas homeopatą, o nesigriebti Paracetamolio, Ibuprofeno ar dar blogiau anitbiotikų :)

Jau anksčiau minėtasis Aconite, mano nuomone, yra būtinybė kiekvienuose namuose. Tai pirmas vaistas, kurio griebiamės vos pajutę pirmuosius peršalimo simptomus. Ir griebiam greitai, nes jis efektyvus tik ligos pradžioje - pirmąsias 24-48 val. Jei pražiopsosit, reiks ieškoti kito vaisto. Dar priminsiu, kad Aconite labiausiai tinka, kai susergame staigiai, netikėtai, dažniausiai perpūsti vėjo. Pagrindiniai simptomai: skauda gerklę, čiaudulys, užgulusi nosis, galimas staigus ir aukštas karščiavimas, ypač vidurnaktį. Tačiau, net jei nėra visų šitų simptomų, tik jaučiatės kažkaip ne taip, verta išgerti bent vieną žirnelį Aconite. Kartais tik tiek ir tereikia, kad nuvyti ligą. O dar jei Ferr Phos homeopatinių ląstelių druskų turėsit (pvz., 6C potencijos), tai išvis puiku. Jos stiprina kraują ir bendrą organizmo atsparumą. Puikus priešnuodis prasidėjus pirmiesiems ligos simptomams :)

Na, o jei jau praleidote Aconite stadiją, teks jau sekti ligos simptomus ir spręsti, koks vaistukas labiau tinka. Kreipsitės į Arsenicum, jei pagrindinis simptomas bus sloga ir ne šiaip bet kokia, o tokia, nuo kurios nosis parausta, oda tarsi rūgšties nugraužta tampa, nosį, akis, gerklę tarsi degina. Paprastai prie šio vaistuko būna labai šalta, nors oda gali būti karšta. Ir dar labai nesinori būti vienam/ai.

Belladonna, tai vaistinė šunvyšnė. Ji, kaip ir Aconite, gali pasireikšti staigia ir labai aukšta temperatūra arba staigiu tonzilitu. Beje, tai pagrindinis vaistas nuo tonzilito! Pagrindiniai Belladonnos simptomai tai intensyvus raudonis (veido, gerklės), blizgančios akys su išplėstais vyzdžiais, šaltos rankos ir kojos, bet degantis veidas ir kūnas. Ligonis gali būti piktas ar net haliucinuoti.


Kitas labai svarbus vaistukas, tai Gelsemium. Pagamintas iš geltonojo jazmino, Gelsemium yra pirmas vaistas nuo gripo. Šiuo atveju liga pasireikš lėtai. Pajusite skaudančius raumenis, šaltuką bėgiojantį nugara ir bendrą silpnumą, sunkumą. Gali skaudėti galvą, pakilti temperatūra. Norėsis, kad visi paliktų ramybėje.

Na, o mano ko gero mėgstamiausi vaistukai (nes dažniausiai tinka mano vaikams), tai Phosphorus ir Pulsatilla. Apie Pulsatilla jau rašiau ir tik priminsiu, kad tai dažnas vaikų vaistukas, ne tik peršalus. Peršalus Pulsatilla atpažinsite pagal geltonai žalius arba 'perlinius' 'snargliukus'. Jie nedirgins odelės, bet bus gana tiršti. Kosulys, jei bus, irgi bus tirštas, tarsi iš krūtinės, nors naktį gali tapti sausas. Bet svarbiausia, ligoniukas niekur nenorės paleisti jūsų, beprotiškai reikalaus dėmesio ir gailesčio, o geriau pasijus tik jūsų glėbyje ir gryname ore.

O vat Phosphorus jau šiek tiek kitoks. Vėlgi labai tinkamas vaikams. Vaikutis nebus prilipęs prie jūsų, o greičiausiai žais sau ramiai, nors gali turėti temperatūros. Peršalimas prasidės nuo gerklės: gali pakisti balsas, tada prasidėti sausas kosulys, kuris greičiausiai nusileis į krūtinę. Labiausiai kosulys pasireikš pasikeitus temperatūrai, t.y. išėjus iš kambario į lauką ar atvirkščiai - iš lauko į kambarį! Taip pat gali būti sloga ar net iš nosies bėgti kraujas.

Na, o pabaigai mažutis patarimas, jei ima pulti lūpų pūslelinė (kaip kad mane šiom dienom užpuolė) - Nat Mur. Mano tėtis jį vadina stebuklu, bet kaip visada čia labai svarbu laiku vaistuką išgerti - vos pradėjus kutenti, niežtėti. Tada pūslėlė ko gero net neiškils. O jei iškils, kur kas greičiau sugis ir nereikės jokių Aciklovirų (Zovirax :)

Mano slaptas ginklas - žalios sultys
Kaip sakiau, dar daug vaistukų nepaminėjau. Bet gal ne visada jie yra svarbiausia. Be vaistų, juk labai svarbu stiprinti organizmą. Kol nesergam, mano slaptas ginklas yra alavijų sultys arba pačių išspaustos žalios sultys. O susirgus, aš dažniausiai į pagalbą kviečiuosi savo mylimą 'makalošę': trintas česnakas, svogūnų sultys, citrinos sultys, medus it imbieras. Be to, apsirūpinu ežiuolės lašiukais, kartais ir vitaminu C bei probiotikais. Prie viso to sumažinu pieniškų produktų ir bananų kiekį ligonio racione, nes jie skatina karkalų susidarymą, ir duodu daug daug skysčių. Dar, žinoma, poilsis ir liga pati ima trauktis iš kiemo :) Į sveikatą!

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

sveiki, domina kokias sultis žalias darotės :)

HomeopatijaSuRaimonda rašė...

Laba. Atsiprasau, kad taip ilgai neatrasiau. Isties neturiu konkretaus recepto zaliom sultim. Paprastai kaip pagrinda renkuosi puse agurko (ilgo) ir saliero stieba. O tada jau ka turiu is zalumynu saldytuve - megstu kale kopusta, spinatus, romaine salota, brokoliu stiebus, kalendros ir petrazoliu lapelius, kartais metos sakele ir puse citrinos ar laimo. Jei truksta saldumo, ispaudziu obuoli. Jei noriu stipresnio skonio - imbiero gabaleli :)